Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 040-1252265

Havaittuasi haavan tyrehdytä verenvuoto ja tutki se heti huolella hyvässä valossa. Jos verenvuoto ei tyrehdy ja on runsasta niin vie koirasi heti eläinlääkärille. Haavat on ommeltava viimeistään 12 tunnin kuluttua tapahtuneesta. Normaalisti alle 2 sentin haavoja ei ommella, mutta luulen sen olevan tapaus- , paikka- ja koirakohtaista. Pieniä haavoja voit koettaa hoitaa itse.

Jos karvat haittaavat hoitoa niin leikkaa ne pois haavan ympäriltä. Jos käytät sähköleikkurin sijaan saksia niin varo, ettei haavaan mene karvoja. Katso ettei haavaan jää vieraita esineitä tai likaa.

Pienet haavat tulee pestä kylmällä vedellä ja esim. Betadinella. Haavaan EI saa laittaa haavapulveria eikä salvaa. Apteekista voi ostaa erilaisia haavan sidonta tarpeita. Näitä kannattaakin aina olla varastossa pahan päivän varalle. Haavat sidotaan puhtailla siteillä ja varsinkin alussa ne on vaihdettava päivittäin. Sidettä on myös suojattava lialta ja kosteudelta, joten ulkona käydessä on se kannattaa peittää esim. muovilla. Varo, ettet tee paketista liian kireää.

Koirat ovat myös varsin näppäriä avaamaan napakankin sidoksen päästäkseen nuolemaan haavojaan. Siksi haavojen hoidon jälkeen koiralle kannattaakin laittaa kauluri, sillä haavojen nuoleminen saattaa aiheuttaa niiden tulehtumisen (märkiminen, punotus, turpoaminen tai jatkuva aristaminen). Parina ensimmäisenä päivänä koira saattaa kävellä huonekaluja ja seiniä päin, mutta tottuu sitten kulkemaan kaulurin kanssa varsin sujuvasti. Muovisia kaulureita saa joko apteekista tai eläinlääkäriltä. Niitä on eri kokoisia ja ne kiinnitetään kaulapannan avulla.

Puremahaavat tulehtuvat AINA.  Eli jos tiedät koirallasi olevan puremahaavan vie se heti eläinlääkäriin, joka antaa antibioottikuurin ja ohjeet kuinka haavaa on hoidettava jaksossa. Tunnistat puremahaavan siitä, että se on yleensä pistohaava ja löydät sille melkein aina myös vastahaavan (ylä- ja alahampaat).

Pistohaavoja on vaikea havaita mikäli ne eivät vuoda verta. Mikäli pistokohtaan on joutunut vieras esine tai likaa syntyy siihen parin kolmen päivän päästä paise joka vaatii AINA eläinlääkärin hoitoa. ÄLÄ yritä hoitaa paisetta itse.

Ruhjevammat ovat erittäin kosketusarkoja. Ne on puhdistettava erittäin varovasti hankaamatta esim. Betadinella. Haavaan sivellään esim. Basimycin salvaa ja sidotaan hellästi sideharsolla. Sidettä on varsinkin alussa vaihdettava päivittäin.

Viiltohaavat vuotavat usein runsaasti verta. Veren vuoto on tyrehdytettävä heti ja vasta sen jälkeen haavaa voi tutkia lähemmin. Tassussa poikkisuuntaiset viiltohaavat on ommeltava aina.

HUOM! Vahinkoon kannattaa varautua ja ostaa lääkekaappiin haavan hoidon perustarvikkeita kunten esim. sakset, teippiä, siteitä, antiseptisia puhdistusaineita ym. Kysy lisää eläinlääkäriltä tai apteekkarilta.