Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 040-1252265

Infektio kohdun seinämässä on seurausta hormonaalisista muutoksista. Juoksun jälkeen progesteronitaso säilyy kohonneena 8-10 viikon ajan ja tänä aikana kohdun seinämä valmistautuu tiineyteen.

Juoksun aikana kohdunkaula on auki ja emättimestä normaalistikin löytyvät bakteerit siirtyä helposti myös kohtuun. Jos kohtu on normaali, se ei suosi bakteerikasvua. Jos kohdun seinämä on paksuuntunut ja kystinen, vallitsee kohdussa ihanteelliset kasvuolosuhteet bakteereille. Lisäksi, kun nämä epänormaalit olosuhteet esiintyvät kohdussa, kohdun lihakset eivät pysty supistumaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kohtu kykene normaalisti poistamaan sinne kulkeutuneita bakteereja.

Kiimakierrossa tyypillisin aika pyometralle on noin 1-2 kuukautta juoksun jälkeen.

Oireet:

Kliiniset oireet riippuvat siitä, onko kohdunkaula auki vai kiinni. Jos kohdunkaula on auki, märkäeritettä valuu kohdusta emättimen ja vulvan kautta ulos. Tämä havaitaan usein pahanhajuisena eritteenä iholla tai turkissa hännän alla, makuupaikalla tai huonekaluilla, joissa koira on ollut. Muita mahdollisia oireita ovat kuumeilu, uneliaisuus, alakuloisuus.

Jos kohdunkaula on kiinni, muodostuva märkäerite ei pääse poistumaan kohdusta. Se kerääntyy kohtuun ja aiheuttaa vatsan laajenemisen. Kohdussa olevat bakteerit vapauttavat toksiinimyrkkyjä, jotka kulkeutuvat verenkiertoon. Näissä tapauksissa koira tulee yleensä erittäin kipeäksi lyhyessä ajassa. Koira on ruokahaluton, erittäin haluton, välinpitämätön ja alakuloinen. Oksentelua ja ripulia saattaa myös esiintyä.

Bakteerien vapauttamat myrkkytoksiinit vaikuttavat munuaisten vedensäätelykykyyn. Esiintyy lisääntynyttä virtsaamista ja juomista. Tätä esiintyy sekä kohdunkaulan ollessa kiinni tai auki.

Hoito:

Suositelluin hoitomuoto on leikkaus, jossa poistetaan kohtu ja munasarjat.  Lisäksi koiralle aloitetaan antibioottilääkitys.

Kohtutulehdusta voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Prostaglandiinit ovat hormoneja, jotka laskevat veren progesteroni -tasoa, relaksoivat ja avaavat kohdunkaulaa sekä supistavat kohtua aiheuttaen kohdun tyhjenemistä bakteereista ja märkäeritteistä. On kuitenkin huomattava, että läheskään aina prostaglandiinit eivät tehoa ja niillä on myös joitakin tärkeitä kayttörajoituksia.


Jos hoitoa ei anneta nopeasti, bakteerien toksinen vaikutus voi olla jopa kuolemaan johtava. Myöskin jos kohdun kaula on kiinni, voi kohtu revetä vatsaonteloon aiheuttaen sinne tulehduksen, mikä myös voi olla kuolemaan johtavaa.

Lähteet: Eläinlääket. tri Suvi Pohjola-Stenroosin artikkeli