Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 040-1252265

Koiran yleisimpiä infektioita ovat bakteerien tai hiivan aiheuttamat ulkoisen korvakäytävän tulehdukset. Sairautta kutsutaan ulkokorvatuledukseksi, otitis externa.

Koiran korvatulehdus voi aiheutua koiran korvakäytävän ahtaudesta ja tilannetta huonontaa entisestään, jos korvalehti roikkuu tiiviisti korvakäytävän päällä. Tällöin korvakäytävään muodostuu otolliset olosuhteet bakteereiden ja hiivojen kasvustolle. Tiiviisti suljetussa korvassa ilma vaihtuu huonosti, ja lämmin, kostea ympäristö on ihanteellinen kasvupaikka esimerkiksi bakteereille ja hiivalle. Tällaisten koirien korvia voi olla välttämätöntä puhdistaa siihen tarkoitetulla liuoksella säännöllisesti.

Jos korva on jo tulehtunut eli punoittaa ja aristaa, älä yritä puhdistaa sitä kotona, vaan vie koira eläinlääkäriin. Hoitamattomana korvakäytävän tulehdus voi levitä väli- ja sisäkorvaan. Koiran korvatulehdus vaatii aina eläinlääkärin apua.

korvatulehduksen yleisimmät oireet?

Korvatulehduksesta kärsivän koiran vointi on epämiellyttävä, korvakäytävät ovat erittäin herkät. Koira ravistelee päätään ja kapsuttaa korviaan yrittäen saada lika- ja tulehduseritettä pois korvista. Korvat alkavat punoittamaan ja haisemaan epämiellyttävälle. Useasti korvista nousee puhdistettaessa mustaa tai kellertävää eritettä. Mopseissa on yksilöitä, jotka eivät juurikaan ilmaise ulkoisesti korvakipuaan. Ainoa merkki voi olla esim. korvalehden roikuttaminen hieman alempana kuin toinen. Tämän vuoksi viikottainen korvien puhdistaminen on erityisen tärkeää.

Ennen lääkityksen aloittamista, että korvan tärykalvo on ehjä. Tiettyjen lääkeaineiden käyttö korvan tärykalvon ollessa rikkoutunut voi aiheuttaa kuulon heikkemisen.

Hoito
Joskus sytologisessa tutkimuksessa löydetään useampi eri bakteeri tai hiiva ja bakteeri yhdessä tulehduksen aiheuttajiksi. Tällöin otetaan käyttöön laajakirjoinen antibiootti tai useampi lääke yhdessä. Yleesä korvatulehdusta hoidetaan sekä suun kautta annettavalla antibiootilla sekä lääkitsemällä korvaa paikallisesti.

Ennuste

Lähes kaikki korvatulehdukset, joiden aiheuttaja tai taustalla oleva systeemisairaus selvitetään voidaan parantaa. Jos taustalla olevaa sairautta ei hoideta, ennuste on merkittävästi huonompi. Kroonisissa korvatulehduksissa kontrollikäynti eläinlääkärillä hoidon kuluessa on yleensä aiheellinen.

Korvia voidaan lääkitä seuraten seuraavia ohjeita:
1 Varovasti nosta korvalehti ylös pidellen sitä toisella kädellä
2. Samalla laita pieni määrä puhdistusainetta korvakäytävään
3. Pidä toisellä kädellä korvalehteä edelleen ylhäällä, hiero toisella kädellä hellästi korvan ulkopuolelta korvalehden tyveä - tällä tavalla puhdistusaine kulkeutuu myös korvakäytävän loppupäähän, horisontaaliseen osaan
4. Anna koiran ravistaa päätään, likaerite poistuu yhdessä puhdistusaineen kanssa.
Tarvittaessa puhdistus uusitaan vielä muutaman kerran. Pyyhi korvan ulko-osa ja korvalehti puhdistuksen jälkeen. Korvien puhdistuksessa ei tule käyttää ns. topsytikkuja. Pumpulipuikkoja käytettäessä lika helposti kulkeutuu syvemmälle korvakäytävän horisontaaliseen osaa.

On syytä vielä kerran muistuttaa, että on erittäin tärkeää ennen korvan paikallista hoitamista varmistua siitä, että tärykalvo on ehjä!

Lähteet: Lohjan Pieneläinklinikka & Eläinlääkäri Hanna Inkeroinen, Eläinlääkäriasema Akuutti, Oulu