Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 040-1252265

Koirien kynsien leikkuu tuntuu olevan niitä vaikeimpia hoitotehtäviä. Varsinkin uuden tulokkaan ollessa kyseessä.  Mielestäni kasvattajalla on velvollisuus neuvoa ja näyttää kuinka kynsien leikkaus suoritetaan. Jos ohjeet pääsevät unohtumaan voit kasvattajan lisäksi kysellä apua muilta koiran omistajilta tai eläinlääkäriltä. Niin tai näin, tämä on taito, joka jokaisen tulisi opetella. Leikkaa kynnet kerran viikossa. On parempi leikata usein ja vähän kerrallaan, kuin harvoin ja paljon.

Kynsien leikkuu on hyvä aloittaa heti pennun totuttua uuteen ympäristöön ja perheeseen. Mopsi pentu osaa olla varsin päättäväinen ja ensimmäiset kynsien leikkuut voivatkin olla aikamoista tahtojen taistelua. Pysyttele kuitenkin rauhallisena ja päättäväisenä. Pidä pentu aloillaan kunnes rauhoittuu ja aloita vasta sitten leikkaaminen. Ensimmäisillä kerroilla ei oli pakko leikata kaikkia kynsiä yhtä soittoa. Älä kuitenkaan päästä pentua "karkaamaan" tilanteesta vaan odota sen rauhoittumista ja päästä vasta sitten irti, sanoen samalla esim. "VAPAA". Muista myös kehua pentua hyvin tehdystä työstä. Mikäli koirasi on hyvin hermostunut eikä leikkaamisesta tule mitään niin voit kokeilla kynsiviiloja tai viedä koirasi eläinlääkärille kynsien leikkuuseen.

Koiran kynsisaksia ja kynsiviiloja on saatavilla eläinkaupoissa.

Pentuna kynnet ovat vaaleat. Tarkastellessasi niitä valoa vasten voit nähdä vaaleanpunaisen ytimen, jota sinun tulee leikatessasi varoa. Iän karttuessa kynsien väri muuttuu kuitenkin tummaksi ja siksi pentuaika kannattaakin käyttää hyväksi opetellessasi koiran kynsien rakennetta..

Jos leikkaat vahingossa liian lähelle kynnen ydintä verta voi vuotaa runsaastikin, mutta se ei ole vaarallista. Tyrehdytä verenvuoto painamalla leikkauskohtaa talouspaperilla tai apteekista saatavalla verenvuotoa tyrehdyttävällä vanulla. Puhdista kynsi antiseptisellä aineella.